Ako si vybrať obklad?

Kameň je už veľa rokov veľmi obľúbeným a používaným obkladovým materiálom.

Čoraz viac sa tento doplnok stáva bežným už nielen u lepšie situovaných ľudí, ale nachádza si svoje využitie už úplne bežne. Dnes už máme na výber oveľa väčšie spektrum od prírodných kameňov až po dokonalé umelé imitácie, takže každý si nájde pre seba vhodnú alternatívu.

Skvelé na tom je, že pri dnešných moderných technológiách to už zvládnete aj svojpomocne, bez potreby profesionálneho majstra. Montáž obkladov naozaj zvládne každý šikovný kutil, ktorý túži po peknom obydlí za prijateľné peniaze. Pýtate sa ako? Prečítajte si následujúci článok.

OBKLADY Z PRÍRODNÉHO KAMEŇA


Obklady z prírodného kameňa sa vyznačujú hlavne vysokou mechanickou odolnosťou, taktiež lepšie odolávajú poveternostným podmienkam a samozrejme majú vynikajúcu farebnú stálosť.

Prírodné obklady z kameňa majú nespočetne veľa kategórií podľa ktorých sa dajú použiť na konkrétny účel a nie každý kameň je vhodný napríklad do exteriéru ale je lepšie využiteľný v interiéroch, kde si v posledných rokoch nachádza čoraz väčšie využitie.

V exteriéroch sú samozrejme vhodnejšie menej nasiakavé prírodné kamene ako napr.( žula, bridlica), na rozdiel od interiérov, kde sa môže použiť akýkoľvek typ kameňa, s výnimkou miestností ako je kúpeľňa alebo kuchyňa, kde je vhodný čo najmenej nasiakavý typ kameňa.

Väčšinou sa dajú takéto obkladové kamene kúpiť už vopred pripravené na obkladanie, čiže tvarovo prispôsobené (Z-tvar alebo obdĺžnik) a zlepené k sebe pomocou prírodných alebo syntetických živíc

Jediným negatívom je samozrejme vyššia obstarávacia cena ktorá začína niekde na 40€ za 1m2 bez lepidla a práce.

UMELÝ KAMENNÝ OBKLAD

Umelý kameň je imitácia kameňa vyrobená pomocou metódy odlievania alebo revolučnej metódy razenia pomocou foriem, ktorých relief je vyrobený pomocou snímok z prírodných druhov kameňa, čo znamená že dokonale imitujú prírodný kameň.

Umelý kameň sa vyrába z betónových zmesí alebo sádrových zmesí pomocou metódy odlievania do foriem. Metódou razenia sa kameň vyrába pomocou formy tzv.raznice, pomocou ktorej odtláčate vzor do vopred natiahnutej stavebnej zmesi priamo na stene.Pomocou metódy odlievania sa samozrejme dá ušetriť, ale nie až tak výrazne, ako pomocou metódy razenia obkladov.

Dnes už dokážeme vďaka novým technológiám pomocou farieb vytvoriť dokonalý vzhľad prírodného kameňa. Nápad a prvé vzory umelého kameňa sa zrodili v USA odkiaľ pochádza aj revolučná metóda razenia obkladov.

Obrovskou prednosťou oproti prírodnému kameňu je samozrejme jeho cena a to pri zachovaní jeho úžitkových vlastností porovnatelných s prírodným kameňom. Cena odlievaného kameňa v obchodoch začína niekde na 20€ za 1m2 a v prípade svojpomocnej výroby ešte podstatne menej.

 Avšak naozaj zaujímavé čísla nám poskytuje práve revolučná metóda razenia obkladov, kde cena za 1m2 začína na 6€, čo je už naozaj oproti prírodnému kameňu neskutočný rozdiel keďže v prípade prírodného kameňa ešte musíme pripočítať cenu lepidla a práce.

KDE VŠADE SA DÁ KAMEŇ POUŽIŤ?

Kedysi sme kameň vídali najmä v exteriéroch a jeho vzory boli veľmi sortimentovo obmedzené. Dnes sa už kameň využíva v oveľa väčšej miere a to najmä na dizajnové dotváranie interiérov a keďže cenové možnosti dnešných technológií sú už veľmi dostupné, je kameň čoraz viac obľúbeným doplnkom.

Vždy je treba konzultovať vhodnosť použitia pri umelých kameňoch, pretože nie každý materiál je vhodný na konkrétne použitie.

Napríklad ak chcete obkladať v exteriéri alebo kúpelni poprípade tepelne namáhané miesta ako sú steny za krbovými kachlami či priamo obklad na krb, je nutné požiť obklady odlievane z betónu, ktorý je chemicky upravený tak, aby odolával poveternostným či teplotným zmenám. Taktiež je vhodný obklad vyrobený pomocou metódy razenia do špeciálnej mrazuvdzornej zmesi-lepidla triedy C2TE.

Sádrové odliatky kameňa sú vhodné do interiérov obývačiek, chodieb či spální, kde je konštantná teplota a nízka vlhkosť. V prípade napríklad vlhkých miestností, ako je kúpeľňa či tepelne náročnejších plôch, ako je napríklad krb sa môže stať, že nám obklad praskne, alebo úplne odpadne. Do exteriérov je sádra absolútne nevhodná, pretože neodoláva ani mrazu ani vode. Preto majú betónové obklady oproti sádre prakticky neobmedzené použitie.

Môžeme ho použiť:

V interiéroch:                     V exteriéroch:
• Obývacie izby                     Fasády
• Vnútorné krby                     Sokle domov
• Spálne                                Ploty
• Chodby                               Stĺpy
• Kuchyne                              Múriky
• Kúpeľne                              Garáže
• Schodiská                           Vonkajšie krby, Altánky




RAZEN OBKLADY FBjpg20150414_152258jpg


OBKLADANIE A ÚDRŽBA

Samotné obkladanie nie je nijako náročné, vyžaduje si síce viac času na prípravu podkladu, rozmeranie, ale nie je to nič čo by ste nezvládli aj sami. V prípade že by ste to chceli skúsiť sami, radi vám kedykoľvek poradíme.

Údržba obkladu je individuálna podľa toho z akého materiálu je obklad vyrobený...

  • prírodný kameň v exteriéry môžeme čistiť pomocou WAP alebo pomocou kefy a tečúcej vody
  • prírodný kameň v interiéri čistíme pomocou vysávača a štetinovej násadky poprípade prachovky a po zbavení prachu pedantne poutierame vlhkou handrou
  • umelý kameň taktiež zbavíme prachu a poutierame vlhkou handrou v prípade že je umelý kameň ošetrený tak aby bol umývateľný, v opačnom prípade len zbavíme prachu.
  • hydrofóbnym alebo impregnačným náterom/nástrekom kameň ošetrujem hneď na začiatku, a neskôr v prípade exteriéru raz za 10 rokov a v interéri raz za 5 rokov.

Zvoliť ten správny obklad

Pri výbere typu obkladu či pri spôsobe jeho výroby buďte veľmi uvážliví a opatrní a radšej sa vždy poraďte s odborníkmi v danej oblasti. Vyhnete sa tak následným problémom a ušetríte nemalé finančné prostriedky.

Autor článku: Peter Šupák – Razené obklady