VLHNE VÁM OBKLAD? Spravte s tým krátky proces.

Skončilo leto, prišla jeseň a s ňou nepríjemné daždivé počasie a my sa musíme s vami podeliť o jednu našu osobnú skúsenosť..

aj vy ste si spravili krásny kamenný obklad a ten vám teraz mokne a naťahuje vlhkosť?  :(

stačí že príde prvý mráz a na jar máte minimálne 1/3 vášho nového obkladu dole....

To určite nechcete?! Vlhne vám ten váš obklad? Tak s tým ihneď spravte krátky proces a dajte vode STOP!

ČO JE TO HYDROFOBIZÁCIA?


Doslovne je to neschopnosť látky v našom prípade obkladu zadržiavať vodu. Doslovne vodu a vlhkosť od seba odpudiť!

Obkladový kameň, alebo iný vonkajší obklad by sa mal dodatočne ošetrovať resp.napúšťať hydrofobizačnými prípravkami z dôvodu zvýšenia odolnosti obkladov voči vlhkosti vode a iným poveternostným vplyvom.

Prispejeme tým tak k ďaleko väčšej odolnosti voči poveternostným vplyvom a následne neželanému odpadnutiu, resp. poškodeniu obkladu. Účelom hydrofobizácie je vytvoriť na povrchu kamenného, alebo iného porézneho obkladu povlak, ktorý vodu doslova odpudí.

 NASIAKAVOSŤ KAMEŇA


Kamenné a iné porézne obklady s nasiakavosťou pod 6% (napr. niektoré druhy prírodného kameňa) sa napúšťať hydrofobizačným náterom nemusia.

Niektorí odborníci z dôvodu malej nasiakavosti neodporúčajú, aby nedochádzalo k vytvoreniu nežiaduceho efektu a to vytvoreniu nepekných bielych máp " fľakov ", ktoré by nám úplne znehodnotili vizuálnu stránku celého obkladu.

Obklady s vyššou nasiakavosťou (umelý kameň, ale aj niektoré druhy prírodných kameňov, tehly) sa odporúča napúšťať hydrofobizačnými prípravkami, pretože ich tým chránime pred vnikaním priamej i kapilárnej vlhkosti.

Znamená to, že voda si cestičky najde aj cez drobné žilky tzv .kapiláry.Výrazne teda tým predĺžime trvanlivosť obkladu, ale aj zabránime a výrazne zamedzíme vznik výkvetov.

To je to nepekné zelené čo sa nám vytvorí časom na obkladoch alebo betónoch. Ošetrením teda zachováme dlhodobý estetický dojem a životnosť obkladu.

AKO SPRÁVNE HYDROFOBIZOVAŤ TEDA OŠETROVAŤ


Na Slovenskom trhu nájdeme množstvo hydrofobizačných prípravkov, vyrobených väčšinou na báze silikónu riediteľných vodou s rôznymi odporúčaniami na ich aplikáciu.

Nanášajú sa buď klasicky štetcom, valčekom, alebo pomocou striekacej pištole zvyčajne v jednej vrstve.

Spolu s obkladmi sa hydrofobizujú aj škáry aby nám voda a prípadná vlhkosť nenašla cestičky pomedzi obklad. Preto sa viac odporúča kombinácia náteru a nástreku, ale nie je to nutné.

Dôležité je dodržať, aby boli obklady a špárovanie úplne vyzreté! Všetky lepiace a škárovacíe hmoty majú svoju potrebnú dobu zrenia.

Tie je nutné dodržať, aby nedošlo k uzavretiu zvyškovej vlhkosti v stavebnom materiáli. Táto doba je tiež závislá od vlhkosti a teploty vzduchu v danom prostredí.

Veľmi dôležité je tiež dodržať správny pomer vody a hydrofobizačného prípravku, aby sme predišli nepekným bielym mapám, ktoré by nám celú prácu vizuálne znehodnotili.

Pri dodržaní postupu sa farba ani vzhľad obkladu výrazne nezmení.

ČO BY STE URČITE MALI VEDIEŤ!


Predtým, ako pristúpime k samotnej hydrofobizácií, mali by sme poznať približnú  nasiakavosť materiálu, ktorá je veľmi dôležitým faktorom pre ďalší postup! Túto informáciu by vám mal poskytnúť každý seriózny predajca takýchto výrobkov.

Zväčša túto informáciu nevieme...nevadí :)..., vyriešime to jednoduchým testom, aby sme sa vyhli znehodnoteniu väčšej plochy obkladu...

na malom kúsku cca 10x10cm malým štetcom aplikujeme presne nariedenú hydrofóbnu zmes a počkáme 24hodín ako bude naša vzorková časť obkladu vyzerať...

ak bude všetko ako chceme, pristúpime k samotnému náteru celej plochy obkladu.

IMPREGNÁCIA

Umelé kamene sa odporúča ako impregnovať tak hydrofobizovať!

impregnácia je vlastne uzavretie pórov obkladu pomocou chémie.

Má to priamy súvis s ich menšou objemovou hmotnosťou ( Pri procese ich výroby sú totiž ľahčené pridávaním rôznych druhov zmesí – keramzit, expandovaná bridlica....),

ich poréznosť je obyčajne až niekoľkokrát vyššia, ako majú prírodné kamene a tým pádom aj vyššiu nasiakavosť...sú proste niečo ako pevná špongia. Nasiakavosť prírodných kameňov je odlišná.

Ako ideálny príklad uvediem pieskovec:

 u rôznych typov pieskovca sa nasiakavosť pohybuje od 1,8 do 7,5 hmotnostných percent, t.j. niektoré pieskovce treba naimpregnovať a hydrofobizovať a niektoré netreba.

Zase zistíme jednoduchým testom na malej vzorke. Ak nám materiál vlhkosť saje tak musíme ošetrovať, ak nie nemusíme.

UMELÉ OBKLADY


Ako napríklad aj tehla sa vyznačujú veľkou poréznosťou a teda aj vysokou nasiakavosťou - cca od 10 do 16 %, preto sa tiež odporúča chrániť ich pred vnikaním vlhkosti.

V žiadnom prípade nesmieme zabudnúť na škáry resp. škárovacie hmoty, ktorým impregnácia nielenže nezaškodí, ale je výslovne nutná a žiadúca.

Ak vám už po pár týždňoch vlhne obklad, spravte s tým krátky proces a využite vedomosti z tohoto článku, použite ich v praxi a spravte váš obklad vodeodpudivý!

Verím, že som vám týmto článkom trošku pomohol spoznať problematiku spojenú s údržbou obkladu.

Autor článku: Peter Šupák    Razené obklady 2015, Všetky práva vyhradené